Sollicitatietips

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je zo goed voorbereid mogelijk je sollicitatie ingaat? Wij geven tips!

                 1. Zorg voor een goede voorbereiding. 

Voordat je naar de sollicitatie gaat is het prettig om zoveel mogelijk van te voren uit te zoeken. Bekijk goed hoe je op de locatie komt, wat voor bedrijf het is en bedenk vragen die je wilt stellen. Zo kom je op tijd bij de afspraak en kom je voorbereid over op de interviewer.

                  2. Zoek informatie op over het bedrijf.

Het is belangrijk om goed te weten voor welk bedrijf je gaat solliciteren zodat je weet waarom het bedrijf wel of niet bij je past. Het is ook fijn om de bedrijfscultuur al enigszins op te zoeken zodat je weet hoe je je moet kleden.

              3. Bereid vragen voor.

Welke vragen heb je over de functie en het bedrijf? Bedenk deze van tevoren en schrijf ze op, zodat je zeker weet dat je deze vragen kunt stellen. Zo laat je ook zien dat je moeite doet om het bedrijf te leren kennen en meer te weten te komen over de functie. Bereid je ook voor op vragen die gesteld kunnen worden, zoals ‘Waarom ben je geschikt voor deze functie?’ en ‘Wat zijn goede en slechte eigenschappen?’

              4. Kom vroeg/op tijd.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent voor je afspraak. Zo ben je voorbereid als er geen parkeerplekken zijn, je verdwaald raakt of je nog naar het toilet wil om even op te frissen.

               5. Zie er representatief uit.

Door er representatief uit te zien nemen mensen je sneller serieus en kom je beter over op de interviewer. Ook belangrijk: Wees er zeker van dat je juist gekleed bent voor de baan waarop je solliciteert. Wanneer je solliciteert op een baan waarbij je een pak moet dragen, draag dan ook een pak naar je sollicitatie.

 

                6.  Zet jezelf op de kaart. 

Dit geldt voor- en na de sollicitatie. Zet jezelf op de kaart bij de recruiter door na de sollicitatie even te bellen. Dit kan je doen nadat je je motivatie hebt verstuurd, maar ook na het gesprek. Mocht je te lang niets horen van de recruiter is het altijd handig om na een paar dagen nog even te bellen en te informeren. Zo laat je zien dat je de baan graag wilt en dat je betrokken bent.